Boekhouding copieëren

Bijzondere zaken vragen om een bijzondere aanpak.

Vroeger werden administraties nog het de hand bijgehouden, onder andere in dikke kasboeken. Het formaat van deze kasboeken is soms reusachtig. Wat nou als je, na jaren arbeid als ondernemer, in een rechtszaak terechtkomt en het bewijs is je kasboek. Er zijn dan opeens kopieën nodig van het materiaal.

Forensisch Instituut

De advocaat die de zaak behartigde had het hele land afgebeld, maar kreeg steeds te horen dat het formaat te groot was om te kopieëren. Het paste door geen enkele scanner. Het Nederlands Forensisch instituut gaf hem de gouden tip: vraag eens bij Kennemer Print Service, die doen de gekste dingen.

Fotografie

Na uitgebreid overleg hebben we er voor gekozen de boeken te fotograferen. Tests lieten zien dat met 20 megapixels en goed licht een een scherpe foto van de boeken te maken was. Dat alleen nog even 600 keer herhalen. Ik fotografeer natuurlijk liever mensen, maar deze klus had zeker ook zijn charme!

De opstelling

Door gebruik te maken van een afstandbediening  (de camera, die hoog hing, was onbereikbaar) was het bedienen van de camera geen probleem. Hiervoor is gebruik gemaakt van Capture One, de raw verwerker die veel middenformaat fotografen en musea gebruiken. Ook de beeldverwerking is hiermee uitgevoerd.

Stap 1 en 2: Wat lastig was, de linker en rechter pagina's moesten afzonderlijk op de foto gezet worden en later weer samengevoegd. Stap 3 De foto's moesten bovendien allemaal uitgesneden worden op een bruikbaar formaat, er moest aan de rand voldoende ruimte vrij blijven.
Om alle foto's een gelijke bewerking te laten onderaan zijn ze alle 600 tegelijk door Capture One verwerkt. Als er een blad zou ontbreken of onleesbaar zijn dan zou dat het hele boek in de war gooien, en in het ergste geval een verloren rechtszaak kunnen betekenen. Het is dus duidelijk dat we hiermee een grote verantwoordelijkheid kregen.

Stap 4: Het samenvoegen van de bestanden is gedaan met de software van Quite Imposing, een adobe acrobat plug in. Stap 5: het aanbrengen van paginanummers kun je ook aan Quite Imposing overlaten.

Stap 6 en 7: proeven maken en het eindboek printen.

Ik wens de rechtszaak een goede afloop.

Image